Çocuğunuz ilkokula hazır mı? test edelim...

Çocuğunuz başarılı bir şekilde anaokulu sürecini tamamladı. Artık sırada ilkokul süreci var. Peki, çocuğunuz bu sürece hazır mı? Nasılsa alışır mı? Okula hazır olup olmadığını bilmek neden önemli? Hazır olmadan ilkokula başlarsa ileride çocuğunuzu ve sizi neler bekliyor? Hazır değilse neler yapılabilir? Tüm bu soruların cevabını bu yazıda bulacaksınız.

Çocuğunuz ilkokula hazır mı? test edelim...

Her çocuk kendi hızında ve yetenekleri doğrultusunda ilerler. Anaokulunda temel öğrenme biçimi oyun odaklıdır ve kurallar esnektir. Çocuktan beklentiler çok fazla değildir. Oysa ilkokul sürecinde çocuğun belli kurallara uyması beklenir. Okuma ve yazmayı öğrenme rakamları bilme gibi pek çok şey beklenmeye başlanır. Bu durum çocuğun bocalamasına ve strese girmesine neden olur. İlkokullar anaokullarına ve kreşlere göre daha kalabalık sınıflardan oluşur. Bu durumda anaokulunda öğretmenin her çocuğa zaman ayırabilir. Ve zayıf olan yönler desteklenir. Oysa ilkokulda bu durum ne yazık ki pek mümkün olmamaktadır. Bu durumda çocuk yapamadığı ve zayıf olduğu çalışmalarda bocalar. Tüm bunları yaşayan çocuklarda; kaygı, davranış problemi, okul fobisi, arkadaş edinememe, akran zorbalığına maruz kalmanın yanı sıra iletişim kuramama ve içe kapanıklık gibi sorunlar görülmeye başlanabilir.

                              ÇOCUK OKULA HAZIR DEĞİLSE NE YAPILABİLİR?

Okul olgunluğu testinde okula henüz hazır olmadığı fark edilen çocuğun eksik olduğu alanlar mümkünse ebeveyn tarafından mümkün değilse bir uzman tarafından tamamlanmaya çalışılır. Burada dikkat edilmesi ve unutulmaması geken nokta HER ÇOCUĞUN KENDİ HIZINDA VE FARKLI YÖNTEMLERLE öğreneceğidir. Uzman bu yöntemi belirledikten sonra çocuğa ve çocuğun hızına uygun planlama yapar ve çocuğun gelişimini destekler

Bu makale 8 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Nur Kevser Bakırcı

Nur Kevser Abdioğlu Bakırcı 2018 Yılında Karabük Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Çocuk Gelişimi lisanstan mezun olmuştur. 2018 yılından itibaren gelişim problemi yaşayan, özel gereksinim gösteren (Otizm, gecikmiş konuşma, seçici konuşmama, down sendromu, genetik sorunlara bağlı öğrenme güçlerileri, disleksi, öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) gelişim geriliği olan bireylerle aktif olarak çalışmaktadır. Bunun yanısıra bebeklik dönemi itibariyle çocuk gelişimi danışmanlığı yapmaktadır. Yeme problemleri, uyku ve tuvalet alışkanlıkları gibi tüm sorunlarınızda da sizlere destek sunmaktadır. Konumuz çocuksa destek ve çözüm için sizin yanınızdadır.

Etiketler
Okul çağı
Çocuk Gelişim Uzmanı Nur Kevser Bakırcı
Çocuk Gelişim Uzmanı Nur Kevser Bakırcı
Kocaeli - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube