Optik pozisyonlandırma sistemi(ops) rehberliği kullanılarak implantların yerleştirilmesi

Optik pozisyonlandırma sistemi(ops) rehberliği kullanılarak implantların yerleştirilmesi

İmplantların diş eksikliklerinin tedavisinde sıkça kullanılan bir tedavi metodu haline gelmesi çeşitli komplikasyonları beraberinde getirmiştir. İmplantların doğru pozisyonda yerleştirilememesi bunlardan biridir. Hatalı konumlandırma sonucu çeşitli yumuşak doku komplikasyonları, implant çevresi kemik erimesi, protetik ve estetik problemler meydana gelmektedir. Daha da önemlisi bu pozisyon hatalarından dolayı maksiller sinüs, mandibular sinir gibi önemli anatomik oluşumlara zarar verilebilir  ve hastada telafisi mümkün olmayan sorunlar meydana gelebilmektedir. Manuel olarak implant yerleştirilmesi sırasında doğru pozisyonlandırma hekimin tecrübesine ve bilgi birikimine dayanmaktadır. Bu yüzden oluşabilecek hataları en aza indirebilmek için hekime yardımcı çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Dentallaboratuvarda üretilen geleneksel cerrahi şablonlar,stereolitografik cerrahi şablonlarbu yöntemler arasındadır. Fakat şablon üretim süreci, hasta üzerindeki hazırlıklar, yazılım üzerindeki planlama ve teslimat süresi gibi süreçler maliyeti ve toplam tedavi süresini arttırmaktadır. Bunun için optik pozisyonlandırma sistemi rehberliğinde implant uygulaması  uygun bir tedavi alternatifi olarak düşünülebilir.

Geleneksel implant cerrahisinde  bir takım pozisyon hataları meydana gelmektedir. Bu hatalar telafisi mümkün olmayan sinir yaralanması, sinüs zarının devamlılığının bozulması gibi komplikasyonlara sebebiyet vermektedir. Alt çenede bulunan inferioralveolar sinir yaralanmalarında hasarlı olan bölgede uyuşukluk görülebilir. Böyle bir durumda hasta, yeme-konuşma gibi fonksiyonlarını düzgün yerine getiremez. Bu pozisyon hataları protetik olarak da çeşitli komplikasyonlara neden olmaktadır. İmplantlar olması gereken pozisyonlarında olmadığında, özellikle ön bölgede ciddi estetik sorunları beraberinde getirmektedir. Estetik sorunları ortadan kaldırmak için yapılan protetik çözümler ise implant çevresi yumuşak ve kemik dokusunda yıkımlara sebebiyet verebilmektedir .

Operasyon süresinin azaltılması ve implantların istenilen konumda yerleştirilmesi için çeşitli yardımcı metotlar uygulanmaktadır. Fakat cerrahi öncesi planlamanın ağız içerisine aktarılmasında sıkıntılar yaşanmaktadır. Tomografik kesitler üzerinden alınan görüntüler muayene, teşhis ve ön planlama için yeterli olsa da herhangi bir şablon ya da buna benzer bir yardımcı olmadan planlanan implant pozisyonlarının aynı hassasiyette ağız içerisine aktarılması mümkün değildir. Bu sebeple yukarda belirtilen pozisyonelhatalar sonucu anatomik hasarlar meydana gelmektedir. Günümüzde bu problemleri aşmak amacıyla dentallaboratuvarlarda üretilen cerrahi şablonlar, stereolitografik cerrahi şablon sistemleri ve optik pozisyonlandırma sistemi yardımcılığıyla uygulanan dinamik cerrahi rehber sistemleri  kullanılmaktadır. 

Optik pozisyonlandırma sistemi yardımcılığıyla uygulanan dinamik cerrahi rehberlerin temeli global pozisyonlandırma sistemine dayanmaktadır. Yer tabanlı radyo seyir sistemine dayanan   bu sistem 2. dünya savaşından sonra geliştirilmeye başlanmıştır. İlk olarak güdümlü füzelerin yönlendirilmesi amacıyla radyo uygulanmıştır. 1980’den sonra kullanımı artarak yaygınlaşmış ve ticari olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunun günümüzdeki en popüler kullanım alanı ise araç takip ve navigasyon sistemleridir .

 Tıbbi alanda ise ilk olarak 1987 yılında laparoskopi cerrahisinde uygulanmaya başlanmıştır. Günümüzde üroloji, omurilik cerrahisi gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Omurilik cerrahisinde yerleştirilecek olan vidaların omurilik dokusundan belli bir mesafede kalmasını sağlamak için kullanılan global pozisyonlandırma sistemi implantoloji alanı için de kullanılabilir bir metottur.Bu amaçla tasarlanan düzenek 3 temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi konum belirleme sinyallerinin oluşturulduğu bileşendir. İkincisi bu verilerin anlamlı hale getirileceği yüzey belirleme algoritmasıdır. Üçüncüsü ise uygulamanın yapılacağı konumlandırma ekipmanıdır.Robodent® (Bavaria, Almanya), Treon™ (MedtronicIntroducesStealthStation®, Dublin, İrlanda), IGI® (DenX Advanced DentalSystems, Moshav Ora, Israel), Navident® (ClaroNavTechnology, Toronto, Canada)  gibi çeşitli firmaların navigasyon sistemleri implantoloji alanında uygulanmaktadır. Bunun için de özel donanımlar geliştirilmiştir.

İmplant cerrahisinde, protetik açıdan doğru yerde implant yerleştirilmesi için rehber kullanılması zorunludur. Stereolitografik cerrahi rehberlerin maliyet ve süre gibi dezavantajlarını ortadan kaldıracak dinamik rehberler ön görülebilir bir tedavi metodur.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Caner Yılmaz

Uzm. Dr. Dt. Caner Yılmaz,1986 yılında İstanbul'da doğdu. 2004 yılında İstek Bilge Kagan lisesini dereceyle bitirmesinin ardından lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi' nde Diş Hekimliği ve Psikoloji üzerine tamamladı. Lisans eğitimi süresince estetik diş hekimliği ve endodonti konusunda çalışmalar ve projeler gerçekleştirdi. 2012 yılında Uluslararası Dentsly Ceram-X Vaka  yarışmasında Yeditepe Üniversitesi’ni temsil etti. Uzm. Dr. Dt. Yılmaz, İstanbul Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalında Sanat Psikoterapi atölye çalışmalarında bulundu ve psikanaliz üzerinde yoğunlaştı. Fluent Health the Academy of London ‘da Botulium Toxin A ve Dermal Fİllers eğitimini üstün başarıyla tamamladı. Estetik diş hekimliği uygulamaları, rejeneratif tedaviler ,miyofasial ağrı( Temporamandibular Eklem Problemleri ) ve Gülüş Estetiği ( Vizajizm ) üzerinde ...

Etiketler
Dental implantların başarı oranı nedir?
Uzm. Dr. Dt. Caner Yılmaz
Uzm. Dr. Dt. Caner Yılmaz
Denizli - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube