ka
Soru Sahibi
22 Eylül 2021 11:02

kanser miyim

Toraks simetriktir. Kardiotorasik indeks fizyolojik sınırlardadır. Perikardial ve plevral effüzyon izlenmedi. Solda hiler bölgede büyüğü yaklaşık 30x17 mm boyutunda birkaç adet bir kısmı konglomere LAP izlendi. Sol akciğer alt lob antero-laterobazal segmentte santral yerleşimli bronşta pbstrüksiyona neden olan, atelektazşnin eşlik ettiği kontrastsız BT de sınırları atelekatziden net ayırt edilemeyen heterojen yumuşak doku lezyonu, komşuluğunda eşlik eden tübülonodüler parankimal dansite artımları dikkati çekmiştir. Kontrastsız BT sınırlarında tanımlı kitle ve LAP larda progresyon değerlendirimesi yapılamamıştır. Klinik gerek halinde PET-BT ile karşılaştırm önerilir. Vertebra korpus köşelerinde osteofitik sivrileşmeler izlenmiştir. Sol 4.kot anterolateralde yaklaşık 25 mm çapında sklerotik kemik lezyonu izlendi(metastaz?). Karaciğer parankim dansitesi steatoz lehine azalmıştır.Hocam yorumlar mısınız?

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)
Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Göğüs Hastalıkları

Merhaba, geçmiş olsun. Bu BT size mi ait, yakınınıza mı ait? Sol akciğerde ciddiye alınması gereken bir lekeden bahsediyor, önemsenmeli, PET BT çekilmeli, kontrol edilmeli, devam ediyorsa ışıklı cihazla içeriye (bronkoskopi) bakılmalı. Selamlar.

22 Eylül 2021 16:05
ka
Soru Sahibi

Bana ait hocam hepsini yaptırdım ve bronkoskopiye 3 defa girdim ilk akciğer kanseri dediler sonra bakteri dediler ama tam bilinmiyor ve ameliyat olmam gerekli olabilirmiş o hastalıklı yeri alıcaklarmış ocak ayından beri gidiyorum daha kesin tanı koyamadılar ve sürekli öksürüyorum şiddetli bi şekilde ve kanlı balgam geliyor ne yapmalıyım hocam

23 Eylül 2021 21:23
Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Göğüs Hastalıkları

Merhaba, PET BT yapıldı mı, bu yapılar ilaç tutuyorsa bronkoskopi ile birlikte EBUS biyopsisi yapılmalı veya göğüs cerrahisi bu lenf nodlarından örnek almalı. Vücudun başka yerinde de lenf nodü var mı? varsa onları almak daha kolay olabilir. Selamlar.

24 Eylül 2021 10:44
ka
Soru Sahibi

PET BT yapıldı hocam *** *** ** bu tarihde yapıldı bu da raporu BULGULAR : Serebral ve serebellar, kortikal ve subkortikal yapılarda FDG tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlarda izlenmiştir. Her iki palatin düzeyinde sağda belirginleşen artmış FDG tutulumları izlenmiştir (enflamatuar proses?). Her iki üst juguler alanda büyüğü sağda santimetre sınırındaki lenf nodlarında düşük düzeyde artmış FDG tutulumları izlenmiştir (SUVmax:2.6; reaktif lenf nodları?). Sol akciğer alt lob anteromediobazal segmentte medial kesimde yaklaşık 50x42mm boyutlu santralinde hipometabolik alanlar içeren kitlesel lezyonda heterojen yoğun FDG tutulumu izlenmiştir (SUVmax:6.9). Tanımlanan lezyon lateralinde fissür boyunca kostal plevral alana uzanan 63mm çapa ulaşan konsolide parankim alanında heterojen yoğun FDG tutulumu izlenmiştir (SUVmax:9.8). Sol hiler alanda kısa aksı 17mm 'ye ulaşan (SUVmax:5.4) ve subkarinal alanda(SUVmax:4.6) kısa aksı 13mm'ye ulaşan LAP'larda ve AP pencerede (SUVmax:4.0)15x7mm boyutlu LAP'ta orta düzeyde artmış FDG tutulumları izlenmiştir . Mediastende sağ paratrakeal alanda büyüğü 16x9mm boyutlu birkaç adet LAM'da patolojik FDG tutulumu izlenmemiştir. Sağ akciğer orta lobda periferik yerleşimli 3.5mm çaplı ve sol akciğer inferior lingular segmentte lateralde 3mm çaplı nodüler lezyonlarda kaydadeğer FDG tutulumu izlenmemiştir. Retro koksigeal bölgede sol paramedian alanda cilt altı yağlı dokuda 22x11mm boyutlu lezyon alanında izlenen yoğun FDG tutulumu enfeksiyoz proces lehine değerlendirilmiştir. (SUVmax:6.8).Klinik muayene önerilir. Karaciğer, dalak, her iki sürrenal glandda ve intraabdominal diğer visseral organlarda; abdominopelvik lenfatik istasyonlarda FDG tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlarda izlenmiştir. İskelet sisteminde FDG tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlarda izlenmiştir. SONUÇ: -Sol akciğer alt lob anteromediobazal segmentte medial kesimde tanımlanan santralinde hipometabolik alanlar içeren kitlesel lezyonda izlenen heterojen yoğun hipermetabolizma öncelikle primer akciğer malignitesini düşündürmüştür. Histopatolojik tanı önerilir. -Sol hiler alanda,subkarinal alanda ve AP pencerede tanımlanan LAP'larda izlenen orta düzeyde hipermetabolizma öncelikle metastatik tutulum lehine değerlendirilmiştir. Histopatolojik korelasyon önerilir. -Sol akciğerde alt lobda tanımlanan kitle lateralinde kostal plevral alana kadar uzanan geniş konsolidasyon alanında izlenen heterojen yoğun hipermetabolizma öncelikle obstrüksiyona sekonder enfektif/enflamatuar proses lehine değerlendirilmiştir.

24 Eylül 2021 17:45
Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Göğüs Hastalıkları

.

27 Eylül 2021 11:36
Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Prof. Dr. İrfan UÇGUN Göğüs Hastalıkları

Yazar toplam 258 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Diyafram ve Ses inceliği Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Nefes darlığı Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Sağ göğüs ağrısı Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Göğüs hastalığı Prof. Dr. İrfan UÇGUN
Göğüs Hastalıkları İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Hasret Gizem Kurt
Uzm. Dr. Hasret Gizem Kurt Göğüs Hastalıkları
Uzm. Dr. Ayten İsmayılova
Uzm. Dr. Ayten İsmayılova Göğüs Hastalıkları
Dr. Uygar Cenik
Dr. Uygar Cenik Göğüs Hastalıkları
Dr. Zekai Tarım
Dr. Zekai Tarım Göğüs Hastalıkları
Uzm. Dr. Şafak Haydar Kopuz
Uzm. Dr. Şafak Haydar Kopuz Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube